2.lecke:Hogyan válasszunk fonalat?

0:52

Úgy, ahogyan a tűkből is létezik számos fajta, úgy a fonalak mérete, vastagsága sem ugyanolyan. 
Ugyanolyan fonalat használunk többnyire horgoláshoz és kötéshez is. Általában gombolyagban, 50 vagy 100 grammos súlyban lehet kapni. Anyagukban lehetnek természetesek, vagy akár szintetikusak is. A vastagabb fonalak több szál összesodrásával készülnek, de más vastagságú maga a szál is, hiszen különböző a gyapjú, a műszálas és a pamut fonal is. 
A horgoláshoz a gyapjú és a növényi vagy állati eredetű fonalat ajánlom, az vált be eddig a legjobban. Ezek nagyon puhák és rugalmasak. De mikor gyerekeknek, babáknak horgolok, akkor szintetikus anyagot, vagy pamutot választok, mert azok jól bírják a ,,gyűrődést" és a mosást. 
Kezdetnek mindenképpen ajánlanám a görcsöktől (bolyhoktól) mentes fonalat, mert azzal nehezebb horgolni, elrejtik ugyanis a szemeket. Mai napig nem igazán szeretem ezeket, bár idővel a színátmenetes fonalakat nektek is érdemes kipróbálni, mert gyönyörű dolgokat lehet belőle készíteni. 

Ha nincs a közeletekben kifejezetten fonalakat áruló üzlet, akkor érdesem szétnézi textilboltokban is. És ha van kedvetek ugorjatok be olykor egy-egy turkálóba, mert rengeteg fonal-kincset találhattok bontatlan, vadonatúj állapotban. Néhányszor volt már ezzel kapcsolatban szerencsém.

Fonalvásárláskor mindig nézzétek meg a papírt. Ezen fel van tüntetve, hogy a fonal milyen vastagságú, hány méter hosszú gombolyagról van szó és hogy hány fokon mosható. A gombolyagokból pedig a munka végén érdemes egy 10 cm-es darabot eltenni, hogy tudjuk, esetleg ilyen fonalat kell még vennünk utánpótlásként.

Viszont vannak úgynevezett textilfonalak, melyek vastagságuk miatt tökéletesen alkalmasak szőnyeg készítéséhez például a fürdőszobába. Ha nem akartok rendelni, vagy vásárolni ilyeneket, akkor akár házilag, elhasznált pólóból is készíthettek 1-1 gombolyagot. Ennek a neve a pólófonal. ilyenből készítettem már tárolókat, kosarakat is.

Jó nézelődést, ugorjatok be a Facebook oldalra is, még több ötletért!

Szép napot!

Viki

Képek forrása: Pinterest és Horgolmány

You Might Also Like

0 megjegyzés