Legyezős könyvjelző

12:05

Ha szerettek olvasni, akkor minden bizonnyal tudjátok, hogy egy jó könyvjelző ugyanúgy együtt jár a könyvekkel, mint a fedőlap, vagy a betűk. Így ez alkalommal a kedvenc, horgolt könyvjelzőm elkészítését mutatom meg nektek. Lehet elsőre kicsit nehéznek fog tűnni, de ahogy a minta alakul a kezetekben, úgy értitek majd, mit hogyan kell horgolni, illetve kapcsolni.
Lássuk is a lépéseket! :)

Első legyező:
Kb 12 centire a fonal végétől kezdjük a horgolást, mert az lesz a vége.
Szóval 8 lsz-ből kört kapcsolunk, majd a körbe készítünk először egy rp-t és 2 lsz-et. Ez lesz az első 1rhp-nk. A továbbiakban horgolunk 13 darab 1rhp-t. (összesen tehát 14 lesz) Megfordítjuk!
2.sor.:1rp, 2 lsz. ez az első 1rhp-nkat helyettesíti, majd egy lsz. Minden továbbiakben készítünk 1-1 1rhp-t, és 1 lsz-et. (Összesen 14 1rhp, és 13 lsz-ív) Megfordítjuk!
3.sor.: a második sor lsz-közeibe pikókat készítünk, méghozzá úgy, hogy horgolunk egy rp-t, 2 lsz-et, majd 1 rp-t. Az utolsó ívbe kerülő pikót úgy horgoljuk, hogy: 1rp, 5 lsz és 1 rp.Megfordítjuk!
Ezzel készen is van az első legyezőnk.

Második legyező:
4.sor.:Az előbb készített 5 lsz-es ívekbe ugyanúgy, mint első alkalommal készítünk összesen 14 1rhp-t. Megfordítjuk!
5.sor.:1rp, 2 lsz. ez az első 1rhp-nkat helyettesíti, majd egy lsz. Minden továbbiakban készítünk 1-1 1rhp-t, és 1 lsz-et. (Összesen 14 1rhp, és 13 lsz-ív) Megfordítjuk!


6.sor.: az előző sor lsz-közeibe pikókat készítünk, méghozzá úgy, hogy horgolunk egy rp-t, 2 lsz-et, majd 1 rp-t. Az utolsó ívbe kerülő pikót úgy horgoljuk, hogy: 1rp, 5 lsz és 1 rp.Megfordítjuk!
Ezzel készen is van a második legyezőnk.

Harmadik legyező:
7.sor.: Az előbb készített 5 lsz-es ívekbe ugyanúgy, mint első alkalommal készítünk összesen 14 1rhp-t. Megfordítjuk!
8.sor.: 1rp, 2 lsz. ez az első 1rhp-nkat helyettesíti, majd egy lsz. Minden továbbiakban készítünk 1-1 1rhp-t, és 1 lsz-et. (Összesen 14 1rhp, és 13 lsz-ív)Mielőtt megfordítjuk, kapcsoljuk össze az első legyező 3.sorának 7. pikójához. Mgfordítjuk!
9.sor.: az előzősor lsz-közeibe pikókat készítünk, méghozzá úgy, hogy horgolunk egy rp-t, 2 lsz-et, majd 1 rp-t. Az utolsó ívbe kerülő pikót úgy horgoljuk, hogy: 1rp, 5 lsz és 1 rp.Megfordítjuk!
Ezzel készen is van a harmadik legyezőnk.

Ugyanennek alapján készítünk 8 darab legyezőt, persze ha van kedvetek készíthettek többet is, vagy ha kicsit türelmetlenek vagytok, akkor kevesebbet is.
Az utolsó sorban, nem 5 lsz.et készítünk az utolsó lsz-ívbe, hanem sima pikót, és hozzákapcsoljuk a 6.legyező 3. sorának 7.pikójához. Készen is van a 8. legyezőnk, ami egyben az utolsó is.
Vágjuk el a fonalat!

Rojt:
Levágunk 5-6 darab 20-24 centi fonalat, amit átkötve a kezdőhurkon, rojtot készítünk. Masnival, vagy gyöngyökkel is lehet a rojtot díszíteni.

Sok sikert, csak ügyesen! :)

Keressetek Facebook-on...
a forditast itt talaljatok
http://horgo-blog.blogspot.hu/2010/07/legyezos-konyvjelzo.html

és az eredetit pedig itt: http://crochetroo.blogspot.hu/2006/05/fan-bookmark.html

Jók legyetek!


Viki

You Might Also Like

5 megjegyzés

 1. Ilyen könyvjelzőket én is készítettem,nagy kedvenc nálam is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. de éppen úgy csináltam az elsőt, hogy még nagyon az elején, és kész csodaként éltem meg, hogy valamit el tudtam készíteni rendesen, és azóta is ez maradt az egyik kedvenc mintám :)

   Törlés
 2. Köszönöm,hogy ilyen részletes leírást készítettél,ki fogom próbálni!!Nagyon tetszik:)

  VálaszTörlés

Kövess Facebook-on