Mi az amigurumi?

5:16

Horgolsz? Tényleg? Terítőket?-érkezik hozzám minden nap a kérdés, mire el kell magyaráznom, hogy neeeem, nem terítőket, hanem többnyire játékokat. Azzal már meg sem próbálkozom, hogy elmagyarázzam, mi is az amigurumi.

A körülbelül 10 éve egyre nagyobb népszerűségnek örvendő japán technika által a néhány centis figuráktól egészen az ember magasságú babákig bármi elkészíthető. Az egyszerűbbek egy-két darabból állnak, míg a bonyolultabban több részből. Ezeket a végén kell összevarrni.
Elsősorban állatokat, mesefigurákat és babákat érdemes ezzel a technikával horgolni. Nálam ez a szerelem a horgolásban. Nem a sapkák, a kesztyűk vagy a sálak, hanem ez: hogy egy-egy játék elkerül tőlem távoli helyekre, hogy babafotózásnál megörökítik egy apróság mellett, vagy segíti a gyógyulást egy kis betegnél.

A technika fontos kérdése, hogy milyen fonallal dolgozzunk. A legtöbb helyen a tiszta gyapjút ajánlják a tartása, moshatósága miatt, azonban számolnunk kell azzal, hogy ha ilyennel dolgozunk, kissé merev lesz az amigurumink. Tökéletes lehet a Gombolyda Alize Bellája is (és ez itt nem a reklám helye, csupán tény), de ha szeretnénk a 100% gyapjúnál maradni, akkor a Catania a borsos ára ellenére is jó választás lehet. Gyakorolni tökéletesen megfelel az olcsó, kevésbé jó minősége Red Heart Lisa is.




Ha van a figuránknak váza, akkor az a fonal. A lelke egy része pedig a tömőanyag. Én személy szerint kedvelem a műszálas vatelint, mert jól mosható, nem ragad és nem esik össze. Egy nagy zacskót akár már 500 Ft-ért is megvehetünk.

A figurák arca általában a legnehezebb. Többnyire nem úszhatjuk meg varrás, vagy hímzés nélkül, azonban egyebek mellett az orrot és a szemeket könnyen helyettesíthetjük biztonsági szemekkel, biztonsági orral is. Ezt a megoldást tartom a legjobb választásnak, hiszen a babák nem tudják kirágni a műanyag alkatrészeket, valamint „élőbb” lesz az amigurumik szeme is. Fontos, hogy megbízható, biztonságos játékot adjunk át minden esetben!




Az amigurumik hatalmas előnye, hogy nincs két egyforma figura. Egy minta alapján elkészíthetünk persze 10-20 darabot is valamiből, de soha nem lesz két egyforma. Ez a kézműves termékek szépsége.

Beszélhetnénk az ebben gyökerező „magasnak” kikiáltott árakról is, és megemlíthetnék, hogy egy-egy ilyen figurában akár 4-500 méter fonal is lehet alsó hangon. Vagy számolhatnánk ezresével ugyanazt a mozdulatot, amiből felépül egy baba. Megérteni azonban csak az fogja, aki életében legalább egyszer megpróbálkozott ezzel a fajta horgolási technikával.

Az amigurumi technika alapjai könnyen elsajátíthatók, gyorsan megtanulhatók. Amikor pedig már magabiztosan horgoljuk egyik szemet a másik után, akkor kinyílik előttünk egy olyan világ, aminek már-már a képzelet sem szabhat határt.  


You Might Also Like

0 megjegyzés